Založ si blog

Príspevok do diskusie o ateizácii na Slovensku.

Pochádzam s katolíckej rodiny a vyrastal som, v tej dobe, silne katolíckej dedine. Som ateista, mám sedemdesiat rokov a 10 rokov sledujem televíziu LUX. Hlavne relácie, ktoré majú snahu katolíkom vysvetliť postoj cirkvi k svetským problémom a problémom v samotnej cirkvi.

V rámci toho, že cirkev hľadá cestu, ako ďalej chce poznať aj názor odpadlíkov. Chcem povedať svoj názor, lebo som presvedčený, že cirkev hľadá podružné dôvody. Sú dobre známe oblasti kde cirkev má problém obhájiť svoju pravdu. Príkladom môže byť: prvých desať strán biblie, dejiny cirkvi a vojny.

Po nežnej revolúcii, cirkev s veľkými ováciami priviedla východné ovečky do západnej kresťanskej civilizácie. Po krátkej dobe z hrôzou zistili, že v západnej katolíckej civilizácii sú prázdne kostoly a semináre.

Páni farári na východe nepochopili príčiny ateizácie Západnej Európy a tak si vykopali svoj hrob. Teraz je plán B, že sa slovenský národ má stať ostrovom záchrany viery. Ľudia nie sú schopní pochopiť, prečo biblia a kostol sú plné lásky a za dverami kostola vládne sociálny hyenizmus. Samotní kresťania nedokážu pochopiť, prečo katolícky politici sú v kostole ovečky a vonku hyeny.

Katolíci vyhnali KDH z politiky. Katolíci odmietli kresťanských kandidátov na prezidenta a odmietajú zásahy cirkvi do chodu štátu.

Páni farári nájdu riešenie a vysvetlenie vo vtipe: „Komunisti neboli schopní sedemdesiat rokov ľudí presvedčiť, že socializmus je dobrý. Kapitalisti to dokázali za dva roky.“

Po revolúcii pani farári dokazovali, že viera sa nedá zlomiť a komunisti to tiež nedokázali. Kapitalisti to dokázali za päť rokov. Oddeliť politiku a vieru v boha, podľa „čo je božie daj bohu čo je cisárovo daj cisárovi“, môžete len v biblii, ale v reálnom svete nie. Tu je poznanie niekoľkých generácii, že cisár nie je cisárom z božej moci a aj viera má svoje hranice. Keď chcete hľadať príčiny ateizácie, tak to nie je výsledkom „nenásytného brucha“.

Ateizácia sa začala výrazne prejavovať po druhej svetovej vojne v totálnom hlade a sklamaní. Súčasnosť je výsledkom minimálne troch generácii. Na otázku, prečo narastá počet odpadlíkov, odpovedá pán kardinála Zvolenský, že „nevie, teraz je hospodárska kríza“ a medzi krízami je ľudom tak dobre, že sa starajú len o svoje bruchá. Zabudol povedať, že chudobné brucha. Na Slovensku šesťsto tisíc ľudí pracuje za mzdu, ktorá je na hrane existencie. Cirkev absolútne nechápe, čo je v súčasnosti sociálna politika

Keď príde k pánovi farárovi otec piatich deti, že prišiel o robotu, mladí človek, ktorý ukončil vysokú školu a nemôže nájsť prácu alebo zamestnaný, ktorého mzda mu stačí len na holé prežitie, tak ho pán farár poľutuje a dá mu najavo ako s ním cíti. Riešenie je: „Náš pán ma s tebou nejaký zámer. Modli sa, pros ho, on ťa miluje a uvidíš, že sa tvoj svet obráti. Pozri sa na vtáctvo nebeské. Z čoho si skľúčený? Prečo nariekaš? To je predsa prejav toho že mu neveríš. A pán povedal apoštolom ako vám ma pomôcť, keď mi neveríte. Uvedom si, si ho hodný a nehanbíš sa?“ A zahanbení ide domov.

Pred stopäťdesiatimi rokmi diabol Marx vysvetlil, čo sú peniaze, ako vznikajú, ako sa prerozdeľujú a prečo sú chudobní a bohatí. V odborných ekonomických časopisoch chudobu a príčiny chudoby vysvetľujú rovnako ako Marx. Človek si položí rúhačskú otázku: „To, že som nezamestnaný, je boží údel a skúška mojej viery v neho alebo systému, ktorý slúži úzkej skupine ľudí a je plný chorého hyenizmu.?

Po hrôzach druhej svetovej vojny, stále sa opakujúcich hospodárskych krízach a nových vedeckých poznatkoch, narastá v ľuďoch vedomie a presvedčenie, že dobro a zlo sveta sa nerieši v kostole. Prečo narastajú odpadlíci, biblia je deravá, v dejinách cirkvi nenájde presvedčivé dôkazy, že viera v boha priniesla na svet dobro a presvedčenie, že dobro a zlo sa nerieši v kostole.

Prečo pápež len všeobecne moralizuje, že sú nejakí a akýsi, ktorí spôsobujú chudobu. Keď cirkev tvrdo, jasne, menovite poukáže a bude sa dištancovať od systému sociálneho hyenizmu, tak ju obvinia z marxizmu a rozložia. Farárov v Južnej Amerike, ktorí sa pridali na stranu chudoby a povstalcov, obvinili z marxizmu a vyvraždili. Moralizovanie má jednu veľkú prednosť, že poukazuješ všeobecne, ale máš na mysli konkrétnych ľudí. Oni sa tam nespoznajú, vidia a vinia iných. Takto dopadla aj návšteva Františka na Slovensku. František poukázal na zlo, nikto sa tam nenašiel, ale vedel o kom hovorí. Všetci ho velebili. Keď povie konkrétne mená na Slovensku, tak sa stane nežiaduca osoba.

Problémy vieme už všetci, ale nevieme kto to zaplatí. Presne ako zo životným prostredím. Miliardári sú na tom ako chudoba, nemajú z čoho a hlavne nevedia prečo . Preto sa točíme kolom dokola. V nemeckej politike sa navzájom obviňujú z bla, bla ,bla ………… a cirkev je na tom tak isto bla, bla, bla … .

Páni farári, povedať, že ateizácia je výsledkom toho, že ľudia sa starajú len o svoje bruchá, je čisté zúfalstvo, zúfalý výkrik do tmy. Stále hľadáte, kto vám ubližuje. Ale vám nemusí nikto ubližovať. Vo viere ste dúfajúci, v skutkoch zúfajúci.

Vyjadrím sa ešte k jednej záležitosti. Páni farári, keď hľadajú zlo a diabla tohto sveta, dajú mu vždy predponu marxistický. Pánovi kardinálovi Zvolenskému dali otázku, kde vidí problém ateizácie Slovenka. Ako som spomenul, keď je kríza, odpovie neviem a keď má pocit, že kríza nie je, tak sa ľudia starajú o svoje bruchá. Ale raz odpoveď rozšíril, že nevie preto, že Boh má nejaký zámer a cieľ a on nedokáže analyzovať božie zámery. On verí tomu, že sa všetko obráti. Podľa katolíckej náuky a viery, Boh riadi všetko a človek nie je schopný pochopiť jeho zámer. Pokiaľ nie ste schopný pochopiť boha v jeho zámeroch do budúcna, ste schopný pochopiť jeho zámer v dejinách.

Je úplne jedno, či čítate dejiny od cirkevných autorov alebo svetských, podstata vysvetlenia chodu dejín je tá istá. Mali záujmy a tak aj konali a konali preto tak, že realizovali svoje záujmy. Pri strete protichodných záujmov vznikali konflikty atď.

História a dejiny sa vysvetľovali ako jeden veľký chaos. Marx usporiadal dejiny vedeckými dôkazmi a analýzami do spoločensko-ekonomických formácii, čo dneska nikto nespochybňuje. Vplyv boha tam nenašiel. Ostala z toho taká samozrejmosť ako to, že zem nie centrom vesmíru, Darwin mal pravdu, aj keď ho zabalili do Vatikánskej zástavy atď. Keď sa držíme katolíckej náuky o viere, musí byť na prvej strane učebnice dejín napísané: „Pravdivé v tejto učebnici sú len rok, udalosť a meno. Ostatné sú len predpoklady a konštrukcie autorov, lebo človek nie je schopný analyzovať a spoznať skutky božie.

Drahí veriaci a bratia v Kristu, vy o tom neviete, ale ste marxisti. Na svete sú marxisti, ktorí neveria v boha a marxisti, ktorí veria v boha, ale nevedia o tom, že sú marxisti. A sú ateisti, ktorí Marxa odmietajú, aj keď ich myslenie je marxistické. To jednoducho nevymyslíš, to je život.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14, aktualizované: 13:44

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

petervanco

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1387x
Priemerná čítanosť článkov: 1387x

Autor blogu

Kategórie

Archív